ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... dunamitispress@yahoo.gr ...dunamitis1@gmail.com.... 24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Στη Βάρνα ο Τσίπρας για την Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής

Συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας, που έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, με



 πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, είναι η πρώτη Τετραμερής 

Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.


Συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας, που έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία
της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, είναι η πρώτη Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας, 

και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, και δυναμική, ενόψει της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει στην Καβάλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει να λειτουργήσει η Βουλγαρική Προεδρία ως "Βαλκανική" και ο Μπορίσοφ το αποδέχτηκε.


Η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος-μέλος και εισηγήτρια της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» στη Σύνοδο Κορυφής το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη «νεοφώτιστη» σε προεδρία της ΕΕ Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η σημασία σύγκλισης μιας Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής προεδρίας το 2018 και ήδη έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική, αφού υπήρξε αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν της Εσθονίας.
Στην Τετραμερή Σύνοδο της Βάρνας δίνεται περαιτέρω ώθηση στη συνεργασία της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, και της ενέργειας.

Η Σύνοδος της Βάρνας εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριοποίηση της 
ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Αθήνα να προωθεί σειρά πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας πάνω στον άξονα της Ελληνο-Βουλγαρικής συνεργασίας.

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών λειτουργούν τα σχήματα της Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ και της Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας (ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε.).

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Βάρνα

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός όπου θα συμμετάσχει στην 1η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας.
Το πρόγραμμα της Συνόδου:
•17.00: Συνάντηση των τεσσάρων ηγετών.
•18.15: Κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ
•19.15: Δείπνο εργασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου